Werk
In Nederland is iedereen gelijk. Mensen met een gezondheidsbeperking hebben evenveel recht op een baan als ieder ander. Dat klinkt mooi, maar het is niet altijd makkelijk om een geschikte baan te vinden en te krijgen. Ook als je chronisch ziek of lichamelijk beperkt bent, wil je waarschijnlijk graag een baan die bij je past. Wanneer je werkt, verdien je je eigen geld. Je bent onafhankelijk en je staat vol in de samenleving. Werk zorgt voor contacten en maakt je wereld groter.
Werk zoeken
Er zijn veel verschillende mogelijkheden qua werk. Als je reuma hebt is niet ieder baantje of beroep geschikt. Een baantje waarbij je zwaar lichamelijk werk moet doen is wellicht minder geschikt. Toch blijven er nog tal van mogelijkheden over. Je kunt ook denken aan het starten van een eigen bedrijf(je), of aan vrijwilligerswerk. Misschien is het mogelijk om een baan te vinden waarbij je niet de hele dag werkt, maar bijvoorbeeld een dagdeel.
Solliciteren
In de wet staat dat je in je cv of tijdens een sollicitatiegesprek niets hoeft te zeggen over je gezondheid of ziekteverleden. Je bent wél verplicht om zaken aan te geven die een belemmering kunnen zijn in je werk. Als je bijvoorbeeld aangepaste werktijden nodig hebt. Of als je bepaalde taken, die bij de functie horen, niet kunt doen. Het is belangrijk dat je je goed voorbereid op je sollicitatiegesprek. Denk je dat reuma invloed heeft op je werk, omdat je bijvoorbeeld niet alles kunt doen? Bereid dan goed voor hoe je dit gaat vertellen. Je kunt er ook een positieve draai aangeven, bijvoorbeeld: 'ik heb reuma, maar dat staat mij niet in de weg om een baan te zoeken'. Je kunt misschien aangeven dat je door reuma beter je grenzen hebt leren aangeven en sterker bent geworden. Weeg de voor- en nadelen van het vertellen over je reuma voor jezelf af. Je kunt dit ook bespreken met je transitie-coördinator.
Regelingen en vergoedingen
Door je reuma kan het lastig zijn om te gaan werken. Er zijn veel mogelijkheden en regelingen om een aangepaste baan te vinden. In onze wet- en regelgeving zitten veel rechten ingebouwd. Als je weet welke dat zijn, kun je er optimaal gebruik van maken. Hieronder lees je de belangrijkste regelingen en vergoedingen waar de meeste jongeren met reuma mee te maken hebben:
Wajong
Wajong staat voor wet Werk en Arbeidsondersteuning jonggehandicapten. Wajong kun je vier maanden voor je 18e jaar aanvragen. Wajong helpt je bij het vinden van werk dat past bij je mogelijkheden. Je krijgt hulp bij het vinden en behouden van werk, zoals:
- tips en advies bij solliciteren
- een aanbod voor passend werk
- een jobcoach die je ondersteunt op je werk
- bepaalde hulpmiddelen (bijvoorbeeld een orthopedische werkschoen)
- vergoeding voor een aangepaste werkplek
- vergoeding voor speciaal vervoer
Kun je niet werken? Of lukt het niet om met het werk genoeg geld te verdienen? Dan zorgt Wajong voor een inkomen: een wajong-uitkering.
Alle informatie over Wajong is te lezen op de website van het UWV. Hier lees je ook de voorwaarden en de aanvraagprocedure.
Compensatie eigen risico
Iedere verzekerde van 18 jaar of ouder betaalt een verplicht eigen risco. Door een chronische ziekte kunnen je zorgkosten erg hoog zijn. Dan betaal je vaak volledig je eigen risico van de zorgverzekering. Door de regeling Compensatie eigen risico kun je onder bepaalde voorwaarden geld terug krijgen ter compensatie van je verplicht eigen risico. De overheid betaalt dan een deel terug.
Alle informatie over deze regeling kun je lezen op de website van het CAK.
Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten
Leven met een chronische ziekte of handicap brengt vaak extra kosten met zich mee. Door de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) kun je van de overheid een financiële tegemoetkoming krijgen voor deze extra kosten.
Alle informatie over deze regeling kun je lezen op de website van het CAK. Hier vind je ook het aanvraagformulier.
Reumalijn
Heb je vragen over de tegemoetkomingen? Dan kun je ook de Reumalijn bellen van het Reumafonds. Hier werken professionele voorlichters die je advies kunnen geven en met je mee kunnen denken. De Reumalijn kun je elke werkdag bellen tussen 10.00 en 14.00 op telefoonnummer 0900 20 30 300 (3 cent p.m.). Je kunt je vraag ook stellen via de website van het Reumafonds.