Voor en door jongeren met reuma
Sommige medicijnen zijn van invloed op je seksleven. Heb je minder zin in vrijen of raak je minder snel opgewonden? Dan kan dit een oorzaak zijn
Chantal "Als ik een leuke jongen tegenkom en hij vraagt of hij moet helpen, dan neem ik de hulp maar al te graag aan."- Chantal

Liefde en sex

In je relatie kan reuma ook een behoorlijke stoorzender zijn. Zo kan je door vermoeidheid geen zin hebben om te vrijen. Of zie je tegen het vrijen op doordat je pijn hebt. Medicijnen kunnen ook invloed hebben op hoe je seks beleeft.

 

Vrijen en medicijnen

Medicijnen kunnen van invloed zijn op je seksleven. Naast hun goede werking hebben medicijnen bijwerkingen. Dat is heel vervelend, maar je hebt de medicijnen nodig voor je gezondheid. Sommige bijwerkingen hebben invloed op je seksleven, bijvoorbeeld:

 

 • je kunt geen erectie meer krijgen.
 • je hebt minder zin om te vrijen.
 • je bent wel opgewonden, maar je vagina wordt niet vochtig.

 

Van een aantal medicijnen is bekend dat ze je seksleven kunnen beinvloeden:

 • bloeddrukverlagende middelen: minder zin in vrijen, erectieproblemen
 • pijnstillers: minder zin in vrijen, erectieproblemen
 • medicijnen tegen angst of psychische klachten:  minder zin in vrijen, erectieproblemen, minder sperma
 • middelen tegen reuma, zoals MTX en salazopyrine: minder sperma, verminderde vruchtbaarheid. De vruchtbaarheid herstelt zich nadat je een paar maanden met deze medicijnen bent gestopt.

 

Vrijen en moe

Vermoeidheid en reuma zijn een bekende combinatie. Vooral aan het einde van de dag is je energie vaak op. Zin om te vrijen heb je dan niet meer.

Je kunt proberen eens een ander tijdstip te kiezen om te vrijen. Bijvoorbeeld in de middag. Het kan ook een oplossing zijn om 's middags even te rusten. Dan ben je 's avonds minder moe. Het lijkt misschien niet zo spontaan om speciaal voor het vrijen middagrust te houden, maar je kunt het ook als voorpret beschouwen. Een warm bad of een warme douche voordat je naar bed gaat, is ook het proberen waard - samen of alleen!

 

Vrijen en pijn

Pijn in je heupen, je polsen of je schouders kan een spelbreker zijn bij het vrijen. Zoek naar een houding waarbij je pijnlijke gewrichten zo min mogelijk belast worden. Er zijn veel standjes en manieren om seks te hebben. Om inspiratie op te doen, kun je bijvoorbeeld eens in de Kamasutra kijken, een eeuwenoud boek uit India. Hierin worden een heleboel standjes uitgelegd en geïllustreerd. Verder zijn er altijd alternatieven te bedenken. Een paar voorbeelden:

 • een meisje met een bekken- en rugvergroeiing kan op haar zij gaan liggen. De jongen ligt dan achter haar. In deze houding gaat het vrijen soms makkelijker.
 • het kan ook helpen om een kussen onder je billen te leggen. Dat geeft verlichting als je last hebt van je heupen of je rug.

 

Houding waarbij je rug en                 Houding wanneer de jongen

heupenminder belast worden            last van zijn rug heeft

 

Als je reuma hebt, kun je niet altijd in alle standjes vrijen die jij of je partner fijn vinden. Voor zowel jongens als meisjes is het vaak te zwaar om een actieve houding aan te nemen bij seks. Het is goed om samen te kijken hoe jullie dit het beste kunnen aanpakken.

 

 • Vertel zo duidelijk mogelijk wat je wel en niet kunt. Misschien is je vriend/vriendin te voorzichtig met je omdat hij/zij bang is om je pijn te doen. Of juist niet voorzichtig genoeg. Geef duidelijk aan wat je wel of niet kunt hebben. Wees hier open over. Niemand kan aan je neus zien wat jij voelt. Tijdens het vrijen kan je partner wel merken dat het niet lekker gaat. Als je het vooraf bespreekt weet hij/zij in elk geval waar het aan kan liggen.
 • Neem je pijnstillers eventueel op een ander moment in: kort voor je gaat vrijen. Dat kan helpen de pijn te verminderen.
 • Ga eerst lekker (samen) in bad of neem een warme douche.
 • Kies het tijdstip waarop jij je het beste voelt. 's Morgens kun je een stram gevoel in je lijf hebben. Dan is het prettiger om 's avonds te vrijen.
 • Een warme omgeving helpt ook om je te ontspannen. Zet de verwarming wat hoger, of steek de open haard aan.